dijous, 8 de desembre del 2016

La barbàrie en Occident


La Segona Guerra Mundial és un dels episodis més obscurs de la Història d' Occident, un capítol negre en la història de la humanitat.  Fou una guerra que va sacsejar els fonaments fins i tot de la confiança en la raó, en els homes i dones que s'havien proposat no tornar a repetir una guerra de tan grans dimensions com l'esdevinguda anys enrere. El progrés tècnic que s'havia fet palés
durant les décades anteriors no anà acompanyat del progrés moral que se li presuposava a una societat que caminava cap a un món en pau. 
Tot el contrari.
La Segona Guerra Mundial mostrà, des del primer fins l'últim dia, les atrocitats de les quals els èssers humans erem capaços. Esdevingué la barbàrie. Es cosificaren persones. S'implantà la por, la idolatria envers personatges que es convertiren en liders que ensalzaven el terror i la ignorància.
Triomfà la irracionalitat sobre totes les coses.
La humanitat perdé el nord.







Què representen cadascuna d'aquestes imatges? Quina relació tenen amb la Segona Guerra Mundial?



Anna Frank


Per què es va ocasionar aquest conflicte? Quines foren les causes que el provocaren? Ací en tenim una xicoteta mostra. 



dijous, 17 de novembre del 2016

LA GUERRA FREDA EN IMATGES

Ací teniu el document a partir del qual treballareu la Guerra Freda aquesta vegada, a través d'imatges.



dimarts, 15 de novembre del 2016

Treball de textos

Vos deixem ací una sèrie de textos referits als periodes estudiats fins el moment. No oblideu que, en Història, el treball amb fonts és fonamental.


dimarts, 1 de novembre del 2016

GUERRA FREDA


A tots ens resulta familiar la image de l'esquerra. Ens resulta també familiar una pel·lícula anomenada "Good bye, Lenin". Què tenen a veure entre elles? O millor dit, què tenen a vore amb l'anomenada Guerra Freda? 
A tots ens sona un tal Reagan i fins i tot un tal Gorbatxov. Ara bé, què se'ls atribueix?
El concepte Guerra Freda pot semblar en ell mateix, una contradicció. No obstant, ens endinsarem en el periode per tractar d'entendre'l i de donar respostes a aquestes i moltes altres preguntes. 

dijous, 13 d’octubre del 2016

DESCOLONITZACIÓ


El fenòmen de la descolonització i independencia de les colònies europees a Àsia i Àfrica és un dels fenòmens més importants del segle XX. El terme descolonización s'utiliza per a definir el procés històric que es produeix fonamentalment a partir de la II Guerra Mundial i pel qual les antigues colònies d'Àsia i Àfrica aconsegueixen  la independencia política, posant fi als imperis colonials formats en les últimes dècades del segle XX. La situación actual d'aquestos països, en general en vies de desenvolupament, depèn en gran mesura de l'etapa colonial i, per descomptat, de com es va fer aqueixa descolonització, d'ací la importància del fenòmen. 
I és que, com acostumem a dir cada dia, les coses són com són perquè responen a un procés històric que, de cap manera, és fruit de la casualitat. 

Ací teniu una presentació elaborada per l'editorial Santillana que vos pot ser d'ajuda i que podeu utilitzar com a suport: 





Un video ací referit a la descolonització de Vietnam: antecedents i principi

dimecres, 7 de setembre del 2016

COMENCEM!

L'estiu s'acaba i torna la rutina. Els nervis de la tornada i la incertesa pel que ens espera predominen aquestos primers dies on encetem un nou curs escolar amb nous companys i companyes, assignatures noves i sobre tot, nous reptes, molts reptes. I nous reptes són els que vos presentarem des de l'assignatura de Socials de 4t.

Per què és important estudiar Història? És això de que la Història es repeteix?  I el que és més important... PER A QUÈ ESTUDIEM HISTÒRIA?



És real o ficticia la següent imatge?


Horror. Lamentació. Dolor. Murs, barreres infranquejables, obstacles per a la convivència...?





Està tot aconseguit?  



#spanishrevolution
#jesuischarlie
#thereisalwayshope



Moltes preguntes i algunes respostes és el que tractarem de fer-nos durant aquest curs 2016-2017.

VOS ATREVIU?